Explosief op bezoek bij de “Oesterij” in Yerseke (NL)


Op maandag 7 september 2015 is in Yerseke het oesterseizoen feestelijk geopend. De oester is de parel van de Oosterschelde. Deze zilte zaligheid bevat veel vitaminen en wordt ook wel het magisch voedsel met helende eigenschappen genoemd.


Yerseke staat bekend om zijn mosselen en oesters. Als je in Yerseke komt moet je zeker eens een bezoekje brengen aan de oesterputten. Wij gingen een kijkje nemen in de “Oesterij” in Yerseke. Sinds 1906 is de Oesterij,een familiebedrijf van familie D’Hooge actief in de kweek van schaal- en schelpdieren in Nederland.

Bij de Oesterij ziet u hoe het in de oestersector eraan toegaat. Wij kregen een rondleiding van eigenaar Jean D’hooge, die ons alles vertelde over de oesterkweek.


Tijdens de rondleiding kregen we informatie over de producten, de cultuur en de kweek hiervan. Want vooraleer deze heerlijke geselecteerde Zeeuwse producten op je bord liggen, is er al een heel productieproces aan voorafgegaan. In de verschillende ruimtes kan je zien hoe, waar en door wie de producten worden gekweekt en hoe deze worden opgeslagen, gesorteerd en verpakt worden.

In de educatieruimte worden er regelmatig proeverijen, workshops en bijeenkomsten voor groepen georganiseerd. Je kan er ook een film bekijken over de mossel en oestercultuur.


Aan de waterkant worden de oesters dagelijks gelost. U kunt er genieten van een mooi uitzicht over de Oosterschelde, de havens en de mosselverwerkende bedrijven. U kunt de oester- en mosselkotters zien varen en vissen.


Na een rondleiding doorheen het bedrijf konden we proeven van de heerlijke zilte zaligheden. In de proeverij kun je kennismaken met oesters, mosselen en kreeft. Je kunt deze op verschillende manieren proeven.  Er is ook de mogelijkheid om de producten aan te kopen in de verkoopruimte.

In de verkoopruimte van de Oesterij kan je naast oesters, mosselen en kreeft ook andere producten zoals alikruiken, zeekraal en lamsoor kopen. Er is  keuze uit drie verschillende soorten oesters: Zeeuwse Platte, Zeeuwse Creuse en Zeeuwse Creuse speciaal.


De mosselen zijn afkomstig uit de Waddenzee en de Oosterschelde.De kreeft die er te koop  is de Oosterscheldekreeft en de Canadese kreeft. Versheid en kwaliteit staan hierbij hoog in het vaandel. In de webshop kan u ook u bestelling plaatsen. Om de versheid te waarborgen worden alle producten tot op het laatste moment voor verzending in de oesterputten of andere opslagbassins bewaard.

“Onze kweekgronden van onze producten (oesters, mosselen en kreeft) bevinden zich in de Oosterschelde, het Grevelingenmeer en de Waddenzee.  De oesterkweek in Zeeland bestaat uit bodemcultuur. Het oesterseizoen start in september en loopt tot april. Dit jaar zijn er uitzonderlijk veel Zeeuwse Platte oesters, Creuses minder.Straks over drie jaar zullen er dan meer Creuses zijn”, vertelde Jean D’hooghe.


“In juli en augustus planten oesters zich voort en drijven de oesterlarfjes in de Oosterschelde. Op onze kweekgronden in de Oosterschelde worden mosselschelpen uitgezet  waar zich de oesterlarfjes aan vasthechtten. Het duurt vier jaar vooraleer de oester geschikt is voor consumptie. Iedere dag varen wij uit om daar onze zilte zaligheden te oogsten, te verplaatsen of te beschermen tegen natuurlijke vijanden ( zeesterren, krabben,...)  Dan worden de oesters opgevist, gekapt en gesorteerd en in kratten bewaard in oesterputten in vers zeewater van de Oosterschelde.


De oesterputten in de Oesterij zijn in 1870 gebouwd. Daar blijven ze 1 à 2 weken liggen alvorens ze verpakt worden en naar de klant vertrekken,” aldus Jean.

Wilt u samen met een groep vrienden, collega’s of familie een leuke, gezellige en culinaire dag beleven in Yerseke? Dan is de Oesterij zeker een aanrader! Op deze historische locatie kan je kennismaken met deze unieke Zeeuwse schaal- en schelpdiercultuur.


De Oesterij

Havendijk 12

4401 NS Yerseke

Nederland

www.oesterij.nl


Bekijk alle foto's op onze facebookpagina: