Op bezoek bij Witlofkwekerij de Kok in Kerkwerve (NL)


Wij van Explosief bezochten tijdens onze tocht door Zeeland de witloofkwekerij van Leen en Hanneke de Kok. Het familiebedrijf is gelegen aan de Tellersweg in Kerkwerve (NL).


De witloofkwekerij van Leen en Hanneke de Kok begon in 1979 kleinschalig met 20.000 kg witloof per jaar. Nu produceren ze meer dan 500.000 kg per jaar.

Het ontstaan van witloof

In het midden van de 19de eeuw teelden de boeren cichoreiwortels waar een soort goedkope koffie van gemaakt werd. Tijdens een uitzonderlijk zachte winter, begonnen de overgebleven wortels te kiemen tot witte eetbare kroppen. Eerst aten de boeren er zelf van en nadien begonnen ze ze op de vroegmarkt aan te bieden. Al heel snel was de groente een succes in binnen-en buitenland. Het allereerste witloof kwam uit Brussel en kreeg de naam ‘Brussels loof’.

Enkele weetjes

Wist u dat witloof een hoog gehalte aan vitamine A, B12 en C bevat? Ook is het arm aan calorieën en kan het naar hartenlust gegeten worden.


Witloof is zeer heilzaam voor de lever en gal; het zuivert het bloed, de nieren en de milt. Ook is het gekend voor zijn cosmetische eigenschappen: de huid wordt heel gezond door het eten van witloof.

Witloof wordt ook wel eens het witte goud genoemd. Het is wereldwijd bekend en kan op verschillende manieren gegeten worden. Een klassieker is gestoofd witloof, gegratineerd of met ham omwikkeld in kaassaus. Maar ook als soep, aperitiefhapje met garnalen of met een warme vulling is een topper. Of zelfs als dessert, de bittere smaak van witloof past perfect in zoetzure gerechten zoals een cake.


Leen de Kok leidde ons door zijn bedrijf en vertelde ons hoe het witloof dat op ons bord ligt, groeit. Het witloof dat gekweekt wordt is hydrocultuur.

Witloof is een tweejarig gewas. Het eerste jaar kweekt men de wortels. Het prille begin is een heel klein zaadje dat in mei op het land word gezaaid.


Deze zaadjes groeien uit tot wortels- de witlofpennen- met groen loof die in november worden gerooid. Het groene loof wordt tot op 2 cm boven de wortel afgesneden.


Ook de onderkant van de wortel wordt op gelijke hoogte afgesneden en in kisten verpakt.

De kisten met de wortels worden een jaar in een koelcel bewaard in een temperatuur van -2°C. Elke week worden een paar kisten uit de koelcel gehaald, ontdooid en worden de  wortels in bakken gezet.


Deze bakken gaan opnieuw in een donkere cel waar de temperatuur ongeveer 16°C is. Door de bakken stroomt water waaraan voedingsstoffen zijn toegevoegd. Het witlof groeit op een donkere plaats voor zijn mooie witte kleur, anders wordt het groen.

Na drie weken is er op de wortel een witloofkrop gegroeid en mogen de bakken weer uit de cel. Het witloof is klaar om te oogsten.

 

De witloofkroppen worden machinaal van de wortel gebroken. De wortel wordt gebruikt voor veevoeder. Vervolgens wordt het witlof schoongemaakt, daarna wordt het witlof gesorteerd op grootte en kwaliteit. Dan wordt het verpakt in dozen, kistjes of zakjes en is het klaar om naar de klant of de veiling te vertrekken.

 

Er zijn verschillende soorten witloof. Elke soort heeft zijn eigen functie. Miniwitloof of ook wel hotelwitloof genoemd is de kleinste in zijn soort. Het word vooral gebruikt in salades, aperitiefhapjes en in restaurants. Het kort dik witloof is het meest geschikt om te stoven en alle andere keukenbereidingen. De dik lange soort voor salades en soepen.

Voor aperitiefhapjes, wokken en alle keukenbereidingen is het korte dunne witloof het meest geschikte.

Het export-witloof is zoals de naam het zegt voor export en ideaal voor verre bestemmingen.



Witlofkwekerij de Kok

Tellersweg 3,

4321 TW Kerkwerve

Nederland


Bekijk alle foto's op onze facebookpagina: