10de editie van Antwerpen Proeft wordt de grootste culinaire show van België


Maandag 18 april stelden de organisatoren de tiende editie van Antwerpen Proeft voor in de lokalen van PIVA te Antwerpen.  De persconferentie werd ingeleid door Ben Weyts, Vlaams minister van Toerisme, en Koen Kennis (o.v.), Antwerps schepen van Toerisme en MiddenstandZij spraken vol lof over dit culinair topevenement. 

 

Van donderdag 5 mei (Hemelvaart) t.e.m. zondag 8 mei 2016 vindt de 10de jaarlijkse editie plaats van culinair festival Antwerpen Proeft / Taste of Antwerp, "dé place to be voor fijnproevers".

 

Lekkerbekken uit heel Vlaanderen en van ver daarbuiten - want het festival trekt meer en meer de nationale en ook internationale kaart - zakken naar Antwerpen Proeft af om te proeven en topchefs en tv-koks te ontmoeten. Nergens vind je op één locatie, op een en hetzelfde moment, gerechtjes van zoveel gerenommeerde restaurants en bekende culinaire koppen, voor een fractie van de gangbare prijs: 5 of 7,5 euro.

 

Voor zijn 10de editie heeft Antwerpen Proeft, ooit begonnen op de Antwerpse Groenplaats met niet meer dan 15 stands, alle registers opengetrokken. "Het moet de grootste culinaire show van België worden, in de bourgondische hoofdstad van de Lage Landen, Antwerpen," zegt organisator Claudia Engelen.

Piet Huysentruyt en Ben Weyts.
Piet Huysentruyt en Ben Weyts.

Onder de deelnemers vinden we Onder anderen tv-kok Jeroen Meus met Würst, tv-gezicht en tweesterrenchef Sergio Herman met Duvel Mini, tv-kok en sterrenchef Piet Huysentruyt, tv-kok en sterrenchef Roger van Damme (njam!), tv-kok en topchef Peppe Giacomazza (njam!), tv-gezicht en topchef Wout Bru en tv-kok Wim Ballieu zijn van de partij op Antwerpen Proeft, net als Vlaamse tv-ster Nathalie Meskens (restaurants Nimman en Yam Thai), 'Mijn Pop-uprestaurant'-winnaars Jaro & Hanne, 'Mijn Pop-uprestaurant'-jurylid Sepideh Sedaghatnia en - voor het eerst - sterrenchef David Martin ('de Jeroen Meus van Franstalig België' met 'Martin Bonheur', elke werkdag op RTL TVI), tv-gezicht en topchefJean-Philippe Watteyne ('Les Ambassadeurs' op RTBF) met Duvel Mini, de Nederlandse sterrenchefSyrco Bakker en de IJslandse njam!-chef Dagný Rós. Ook tweesterrenchefs en AEG-ambassadeursBart De Pooter en Bart Desmidt én de beste foodtrucks van België en Nederland maken mee het mooie weer.

10de editie met vergrote capaciteit

Antwerpen Proeft werd bij zijn vorige editie, in mei 2015, overrompeld door bezoekers. Op meerdere vlakken is de capaciteit nu uitgebreid:

- Langere openingstijden, elke dag open vanaf 12u00

- Meer restaurant- en foodstands (van 30 naar 40) en meer gerechtjes

- Meer stands van producenten en shops (40)

- Grotere oppervlakte (van 1 indoorhal naar 2 indoorhallen, hierdoor ook langere Scheldeboulevard)

- Dubbel zoveel medewerkers voor afvalverwerking, Gele Tornado's gedoopt

Jubileumeditie met 3 nieuwe paviljoenen

Op deze feesteditie van Antwerpen Proeft kun je als bezoeker terecht in 3 nieuwe luxepaviljoenen:  Proef de goesting bij njam!, Luc's Dagschotel en  Duvel Mini Masters.

Roger Van Damme
Roger Van Damme

Proef de goesting bij njam! 

Met o.a. gerechtjes en 'meet and greets' met sterrenchef Roger van Damme (restaurant Het Gebaar) en topchef Peppe Giacomazza (restaurant La Botte) en met kookdemonstraties door de IJslandse tv-kok Dagný Rós

 

Luc's Dagschotel

Met o.a. op zaterdag sterrenchef David Martin ('de Jeroen Meus van Franstalig België' met 'Martin Bonheur', elke werkdag om 13u30 en 00u30 op RTL TVI) en op zondag sterrenchef Syrco Bakker(restaurant Pure C, samen met Sergio Herman)

'Ultrafoodie' en auteur Luc Hoornaert serveert elke dag een nieuwe topchef in zijn luxepaviljoen op Antwerpen Proeft. Elke topchef brengt gerechtjes in 'limited edition' mee.

 

Duvel Mini Masters (

Met o.a. op zondag tweesterrenchef Sergio Herman (restaurant The Jane)

Alles staat hier in het teken van Duvel Mini in combinatie met heerlijke gerechtjes. Elke chef-kok presenteert één creatie in 'limited edition', die een perfect huwelijk vormt met de authentieke smaak van Duvel. 'A match made in heaven.'

Tickets voor Antwerpen Proeft in voorverkoop voor maar 6,5 euro inclusief (o.a.) gratis welkomstdrink en waardebon gratis huisaperitief

Dagtickets voor maar 6,5 euro in voorverkoop kunnen zowel bij standhouders als online (proeft.be/tickets) worden gekocht. Aan de kassa is het dagtarief voor al dat moois 8,5 euro.

Het koopje van het jaar want met elk ticket:

1. Krijg je, naast toegang tot Antwerpen Proeft, ook een gratis welkomstdrink bij aankomst op het festival.

2. Krijg je ook een waardebon voor een gratis huisaperitief bij een deelnemend restaurant naar keuze, geldig na Antwerpen Proeft.

3. Kun je ook een etentje voor 2 op restaurant winnen. Op donderdag 5 mei, vrijdag 6 mei en zaterdag 7 mei worden 5 etentjes weggegeven, op zondag 8 mei zelfs 10. Bij elk deelnemend restaurant kun je een etentje voor 2 winnen.

4. Kun je je ook inschrijven voor de kookworkshops in de AEG Cooking Club op Antwerpen Proeft. Meedoen aan de AEG Cooking Club en alle ingrediënten zijn gratis.

5. Kun je ook gratis naar het AEG Proeft Theater op het festival, met 'live on stage' tal van kookdemonstraties, masterclasses en workshops.

Wie meerdere dagen naar Antwerpen Proeft komt, kiest het best voor een online combiticket. Het tarief voor een online combiticket in voorverkoop is 13 euro voor alle 4 dagen, omgerekend 3,25 euro per dag.