Antwerpse ondernemers presenteren eerste editie van ‘Smaakmeesters’


foto: Elvire Van Ooteghem
foto: Elvire Van Ooteghem

Van zondag 4 tot en met vrijdag 16 oktober organiseert de stad Antwerpen ‘Smaakmeesters’, een nieuw culinair evenement in samenwerking met gepassioneerde horecaondernemers.


Gedurende die periode kunnen Antwerpenaars en bezoekers genieten van lekker eten en drinken in het centrum van de stad. Tijdens het evenement kan iedereen doorlopend de Smaakmeesterssuggesties proeven in de 32 deelnemende zaken. Op zaterdag en zondag trekken de horecaondernemers met proevertjes naar buiten en is er in het hart van de stad heel wat te beleven.


Schepen voor middenstand en toerisme Koen Kennis en een aantal van de deelnemende zaakvoerders stelden dit nieuw culinair evenement voor op het stadhuis van Antwerpen.

De Antwerpse binnenstad telt heel wat horecazaken met een passie voor ambachtelijk werken en authentiek vakmanschap. Van winkelzondag 4 oktober tot en met vrijdag 16 oktober kan iedereen komen proeven van het vakmanschap van de Smaakmeesters. De deelnemers zijn zowel grote als kleine zaken, zowel starters als gevestigde waarden. Maar ze hebben één ding gemeen: een passie voor ambachtelijk werken met kwaliteitsvolle, vaak lokale producten.

 

Met ‘Smaakmeesters’ biedt de stad horecaondernemers een platform om uit te pakken met hun culinaire kunnen. Tijdens de hele periode van het evenement kunnen bezoekers doorlopend speciaal geselecteerde Smaakmeesterssuggesties proeven in de deelnemende zaken. Deze gerechten en dranken vertellen het verhaal van het vakmanschap van de deelnemers.

Tijdens het weekend trekken de horecaondernemers met een selectie proevertjes (te koop voor 5 of 8 euro) naar buiten en is er in het hart van de stad heel wat te beleven:


· op zondag 4 oktober: bijenfilms en infotentoonstelling over honing in het stadhuis

· op zaterdag 10 oktober:

o   workshop met ambachtelijke producten door lokale handelaars in de Wilde Zee (centraal plein aan de vishandel) gepresenteerd door Gène Bervoets

o   MARTA, ‘de boerenmarkt van ’t stad’, op de Grote Markt

·         op zondag 11 oktober:

o   kruidenmarkt in de Wilde Zee (centraal plein aan de vishandel)

o   minimarkt met lokale producten aan de Local Store, Everdijstraat 20

·         zowel op zondag 4, zaterdag 10 als op zondag 11 oktober: kinderdorp met kinderboerderij en animatie op de Groenplaats

·         telkens van 12 tot 18 uur

Schepen voor middenstand en toerisme Koen Kennis: “Lekkerbekken zijn aan het goede adres in Antwerpen. Onze stad is een culinair paradijs: van toprestaurants over vele internationale keukens tot diverse lokale specialiteiten zoals onze streekbieren of Antwerpse handjes.


De AntwerpseSmaakmeesters nemen Antwerpenaars en bezoekers tijdens dit evenement mee op culinaire ontdekkingsreis door onze binnenstad. De eerste dag van het evenement valt bovendien samen met de winkelzondag van oktober. Dit biedt shoppers de mogelijkheid om tussen het winkelen door te genieten van proevertjes bij de Antwerpse Smaakmeesters.”

De 32 deelnemende horecazaken zijn:

 

Backyard (Grote Markt), Brasserie Appelmans (Papenstraatje), Burie Chocolaterie (Korte Gasthuisstraat), Café ’t Schoon Verdiep (Grote Markt), Cocktails at Nine (Lijnwaadmarkt), Crème de la Crème (Oude Koornmarkt), De 7 Schaken (Grote Markt), De Bomma (Suikerrui), De Pelgrom (Pelgrimstraat), Caffe Mundi (Oude Beurs), De Groote Witte Arend (Reyndersstraat), De Peerdestal (Wijngaardstraat), Désiré de Lille (Schrijnwerkersstraat), Grand Café De Rooden Hoed (Oude Koornmarkt), Greenway (Groenplaats), Günther Watté (Steenhouwersvest), IJssalon ’t Bieke (Korte Gasthuisstraat), Joost Arijs (Theodoor Van Rijswijckplaats), Kaashandel Vervloet (Wiegstraat), Mama Matrea (Lange Nieuwstraat), Maritime (Suikerrui), Maurice & Dietrich (Grote Markt), Mo Made Cupcakes (Reyndersstraat), O'Tagine (Ernest van Dijckkaai), Philip’s Biscuits (Oude Koornmarkt), Popoff (Oude Koornmarkt), Poule & Poulette (Sint-Jansvliet), Scaldis (Korte Gasthuisstraat), Sjalot en Schanul (Oude Beurs), Ultimatum (Grote Markt), Zaowang Takeaway (Hoogstraat), Zuiderterras (Ernest Van Dijckkaai).


Bekijk alle foto's op onze facebookpagina: