Conny Schoenmakers mengt unieke zeeropen (siroop van Zeeuwse Zeeuwse kruiden)


Tijdens de culinaire persreis in Nederland waren wij te gast bij Conny Schoenmakers uit Burgh-Haamstede. Conny is natuurgeneeskundige en kruidenliefhebber en mengt met grote bezieling de Zeeropen (siroop van Zeeuwse Zeeuwse kruiden). Ze maakt haar zeeropen in de keuken van haar knus huisje.

 

Conny Schoenmakers: “In Antwerpen heb ik de opleiding tot natuurgeneeskundige therapeut gevolgd. Daar heb ik leren werken met het paradigma van de vier elementen. Vuur, water, lucht en aarde. Vertrekkend vanuit dit gegeven heb ik een aantal aanvullende methoden om te kijken waar een klacht zijn oorsprong vind, zoals iriscopie. Ik behandel vanuit een totaal. De mens als totaal, niet in losse onderdelen, zoals je in de reguliere geneeskunde veel ziet, maar als geheel. Dat betekent dat je ook een deel bent van je omgeving.”

Conny houdt van een zoete storm in een glas water, vooral als je die kunt drinken. Haar grote kracht is out of the box denken, doen en vooral proeven.  Dat levert verrassende combinaties op: smaken van buiten met durf! De siropen worden gemixt met water in een verhouding van 1:10.

 

“Ik geef de zeeropen geen naam maar een nummer. Zo heb ik o.a. 23 - venkel, 18 - roos en kruid, 28 - kamperfoelie, 27 - suikervrij en specerij, 37 - duindoorn en kruid, 43 - zeewier en braam en 60 - four roses. Nummer 74, met dennen uit de duinen en kardemom, is mijn persoonlijke favoriet.”

“Ik heb elixers samengesteld die bestaan uit een mengeling van met zorg geselecteerde kruiden. Deze kruiden hebben een verschillende bereiding ondergaan en worden later samengevoegd tot een harmonieus geheel. Ik hou het oog bewust kleinschalig, dus je kan mij zeeropen (nog) niet in de winkel terugvinden, voorlopig lever ik alleen aan enkele Zeeuwse restaurants.

 

Ik oogst mijn kruiden in het wild en steeds per fiets. Ik werk selectief, met zorg en respect voor de natuur. En zo bekom ik een lokaal, bijzonder en origineel product. Naast de wilde kruiden worden er ook biologische kruiden van eigen teelt gebruikt. Waar mogelijk worden de grondstoffen biologisch ingekocht”, aldus de sympathieke Conny Schoenmakers.

 

Conny Schoenmakers

Lijnzaad 18

4328 CJ Burgh-Haamstede

Tel: 06-25162894

connyschoenmakers@gmail.com

http://www.zeeroop.com/