Op Culinaire Persreis naar Schouwen-Duiveland (NL)


Naar aanleiding van de opening van het Oosterschelde kreeftenseizoen waren wij uitgenodigd op de tweedaagse culinaire persreis in Schouwen-Duiveland in Zeeland.

 

De groep voor de persreis kwam samen bij het Grand Hotel Ter Duin in Burgh-Haamstede.

 

Van daaruit gingen we met de bus op culinaire tocht. Het eerste bedrijf dat we bezochten was Seafarm in Kamperland (Vrouwenpolder). Seafarm vist, verwerkt en exporteert mesheften en andere schelpdieren binnen Europa.

 

We kregen een rondleiding door directeur Adri Bout, die ons doorheen het bedrijf gidste en mochten nadien proeven van kreeftensoep en Fruits de Mer in hun splinternieuwe proeflokaal, dat sinds twee weken volledig gerenoveerd is.

Lees meer over Seafarm op:

http://explosief.jimdo.com/seafarm-kamperland/

Daarna keerden we terug naar Burgh-Haamstede en gingen we thuis op bezoek bij Conny Schoenmakers, de initiatiefneemster van Zeeroop. Haar achtergrond als Natuurgeneeskundige en kruidenliefhebster hebben haar vertrouwd gemaakt met kruiden.

 

Ze gaat met de fiets op pad in Zeeland. Haar kruiden plukt ze in het wild, maar ze gaat selectief te werk en steeds met zorg en respect voor de natuur. Naast de wilde kruiden gebruikt Conny ook biologische kruiden van eigen teelt.

 

Daarna mengt ze met grote bezieling in haar keuken de Zeeropen.

We mochten proeven van haar lievelingszeeroop en kregen verschillende hapjes aangeboden.

 

http://explosief.jimdo.com/conny-schoenmakers-zeeroop/

Na onze kennismaking met dit lokaal en bijzonder product zetten we koers naar de komkommerkwekerij van de familie Vandijke.

 

Eigenaar Bram Vandijke gaf ons een rondleiding door zijn bedrijf en vertelde ons wat zijn komkommers zo bijzonder maken.

 

Wist je dat de komkommers die Bram kweekt eigenlijk Belgische groenten zijn? De plantjes komen uit Duffel en de komkommers worden uitsluitend geveild op de Belgische veiling.

 

http://explosief.jimdo.com/kommerkommerkwekerij-vandijke-in-oosterland-nl/

In Nieuwerkerk werden we ontvangen bij de Vrije Uitloop Kippen door Mario Brouwer.

 

De vrije uitloop kippen hebben ongeveer dezelfde kenmerken als de scharrelkippen. Het enige verschil is dat deze hennen meer bewegingsruimte hebben en naar buiten mogen.

 

http://explosief.jimdo.com/de-vrije-uitloop-kippen-mario-brouwer/

 

Daarna reden we terug naar Grand Hotel Ter Duin en konden we ons even opfrissen en werden we verwelkomd in de bar door Jelle Landman, General Manager van Grand Hotel Ter Duin. Tijdens het aperitief gaven diverse leveranciers van de Zeeuwse streekproducten toelichting over hun producten.

Nadien gingen we aan tafel en konden we genieten van een heerlijk gastronomisch diner met aangepaste wijnen.

 

Dit was het einde van onze eerste dag van de persreis. Slaapwel!

Na een heerlijke nacht en een uitgebreid ontbijt stonden we paraat om ons naar Zierikzee te begeven, waar we verwacht werden voor de opening van het kreeftenseizoen.

 

In Zierikzee werden we ontvangen in de Premierlounge met koffie en een Zeeuwse lekkernij.

Na het welkomstwoord door Luit Ezinga, de voorzitter van de St. Promotie Oosterscheldekreeft, volgde een toespraak door Joop Braakhekke, maitre-restaurateur van restaurant Le Garage, TV-kok en kookboekschrijver.

Joop Braakhekke, Han Polman en Luit Ezinga plaatsten hun handtekening op het originele wijnetiket ontwerp van beeldende kunstenaar Roland Deussen.

 

Daarna volgde de presentatie van de  vereniging “Kring van de Oosterscheldekreeft”. In Zeeland zijn er 11 restaurants aangesloten bij de “Kring van de Oosterscheldekreeft”.

 

Ieder lid serveert tijdens het seizoen een uniek Oosterscheldekreeftmenu voor slechts 59,50€.

Na deze plechtigheden ging iedereen aan boord van de schepen om af te varen richting Oosterschelde.

 

Onderweg naar de Oosterschelde  werd de kreeftenwijn 2016 geïntroduceerd:  de 2015 Weissburgunder trocken. Dit jaar is de kreeftenwijn afkomstig  van Weingut Lorentz & Söhne uit de wijnstreek Nahe in Duitsland.

 

 

We komen aan op de plaats waar de eerste Oosterscheldekreeft van het seizoen 2016 wordt binnengehaald door Gerrie van den Hoek vanaf de vissersboot MS3.

De kreeftenkorven worden gelicht door Caroline Schauvlieger, landbouwattaché op de Nederlandse ambassade te Brussel, Verena Gräfin von Roedern, plaatsvervangster van de ambassadeur van Duitsland, Chris Hoornaert, ambassadeur van België en Han Polman, commissaris van de Koning van Zeeland en overhandigen de eerste Oosterscheldekreeft aan de eregast Joop Braakhekke.

De tweede gevangen Oosterscheldekreeft wordt door Joop Braakhekke overhandigd aan chef-kok Arjan Suijkerbuijk van Restaurant Het Binnenhof uit Goes en werd bereidt in de kombuis.

 

Tijdens de rondvaart met de Frisia op de Oosterschelde konden wij genieten van een heerlijke kreeftenlunch.

Terug in Zierikzee aangekomen werd de eerste gevangen Oosterscheldekreeft meegenomen door Joop Braakhekke naar de kreeftenveiling in Colijnsplaat, waar de kreeft op de vismijn werd geveild voor het goede doel “KWF Kankerbestrijding” en bracht maar liefst

25.000 euro op.

 

http://explosief.jimdo.com/offici%C3%ABle-opening-kreeftenseizoen-2016/

 

www.lekkeruit.tk