Explosief te gast bij Seafarm in Kamperland (NL)


Tijdens onze culinaire persreis in Schouwen-Duiveland waren we te gast bij SeaFarm. Seafarm vist, verwerkt en exporteert mesheften en andere schelpdieren binnen Europa. Het was directeur Adri Bout die ons door de fabriek een rondleiding gaf.

 

Naast de mesheften en andere schelpdieren heeft Seafarm de meest duurzame en energiezuinige tarbot kwekerij van Europa. Het uitgangspunt van Seafarm is dierenwelzijn en milieuvriendelijkheid, er worden geen antibiotica en recyclen gebruikt in het water. Om dit ook economisch rendabel te maken wordt er continue geïnnoveerd. Adri Bout is dan ook fier op de diverse onderscheidingen en prijzen die hij hiervoor in ontvangst mocht nemen.

Renart Boulon

Adri Bout vertelt: “Door onze kennis van water, waterkwaliteit, schelpdieren en onze voorliefde voor oesters zijn we een oesterhuis begonnen onder de naam Renart Boulon. De oesters affineren we in zuiver zilt bronwater en hierdoor ontstaat er een unieke en volle smaak. De oester is uitermate geschikt als aperitief of voor feesten en partijen.”

 

Het Zeeuwse oesterhuis Renart Boulon is ontstaan vanuit passie voor en kennis van oesters. Door de perfecte ligging aan de kust tussen Noordzee en Oosterschelde en de unieke manier van verzorging ontwikkelen de oesters zich op ultieme wijze. Renart Boulon oesters kenmerken zich door een zuivere volle smaak. Er worden vier varianten geselecteerd, zodat er bij elke gelegenheid een geschikte oester voorhanden is.

Adri Bout
Adri Bout

Selectie kweekgrond

“Oesterpercelen kun je vergelijken met akkerbouwland of grasland van een agrariër, alleen liggen de oesterkweekpercelen onder water”, aldus directeur Bout, “ De percelen verschillen in kwaliteit en ondergrond en geven hiermee een bepaalde basis smaak en kwaliteit aan de oesters.

 

De percelen voor de Renart Boulon oester zijn streng geselecteerd op kwaliteit en ondergrond, immers net als bij wijnen bepaalt dit de basis smaak. Daarom bepalen we per seizoen welke percelen geschikt zijn en voor welke periode.”

Seafood & Proeverij

Seafarm Seafood & Proeverij is een proeflokaal inpandig in het gebouw van Seafarm in Kamperland.  Het proeflokaal is sinds twee weken geheel gerenoveerd en wij waren een van de eersten die het mocht bezoeken.

 

Het proeflokaal vormt de laatste schakel tussen de verwerking van de producten en de eindconsument. Op deze manier is de consument altijd gegarandeerd van de meest verse kwaliteit die op dat moment in de markt verkrijgbaar is.

 

Het is mogelijk om alle eigen schaal- en schelpdieren te kopen voor thuis, maar ook is het mogelijk om laagdrempelig alle schaal en- schelpdieren en tarbot die Seafarm kweekt, verwaterd en verkoopt, te proeven.

Bij Seafarm zijn ongeveer 20 vaste medewerkers in dienst. Deze zijn werkzaam op verschillende werkgebieden, zoals de verwerking van messchelpen en schelpdieren, de visserij, de viskweek en administratie en personeel. Doordat een groot deel van het personeel thuis is in diverse werkgebieden is uitwisseling van werkplekken mogelijk.

 

Daarnaast heeft Seafarm agenten zitten in verschillende landen zoals Spanje, Italie en Frankrijk. Hierdoor kan een snelle levering op deze internationale markten worden gegarandeerd.

 

Seafarm

Jacobahaven 4

4493 ML Kamperland

http://www.seafarm.nl/