Shelter voor honden nadert deadline


Een tijdje geleden ontving de dierenbeschermingsorganisatie ‘Friends of the Animals’ een stukje land in het Roemeense Focsani om daar een opvangcentrum voor honden neer te planten. 230 trouwe viervoeters zouden uit hun verschrikkelijke leefomstandigheden in het stadscentrum worden gered om vervolgens naar een nieuw thuis te gaan.


Allemaal zijn ze inmiddels gesteriliseerd, maar er is een probleem: het asiel moest klaar zijn tegen januari 2015. Door het slechte weer en een gebrek van middelen is men er echter niet in geslaagd om alles tijdig af te krijgen. Het gevolg laat zich raden: als men de honden nu overbrengt naar een half afgewerkte shelter kunnen ze ontsnappen en het blijft wikken en wegen tussen materialen en eten aankopen.


De reeds aanwezige honden zullen niet meer goed gevoed kunnen worden en dreigen te ontsnappen. Dankzij een Vlaamse weldoener heeft de burgemeester beslist om het project nog wat extra tijd te gunnen. Omdat er ondertussen meer dan 1000 kg eten is geleverd en de werken opnieuw aangevat zijn, kreeg  ‘Friends of the Animals’ een nieuwe, maar finale deadline: ze hebben nog maar tot 16 maart om de doelstelling van 15.000 euro te halen.


Ongeveer een derde van de som is al binnen, toch zullen ze de steun en aandacht van de pers nodig hebben om niet alleen deze Roemeense honden van een gewisse en pijnlijke dood te redden, maar ook om de aandacht voor dit probleem globaal te verscherpen.


PR-man en journalist Dirk Vandereycken trekt zich het lot van deze dieren aan en vroeg ons om volgend bericht te plaatsen. Iets wat wij van Explosief zeker graag doen.

De afgelopen jaren is de manier waarop we naar honden kijken grondig gewijzigd. Sinds 2008 verscheen immers het ene na het andere onderzoek waaruit bleek dat onze trouwe viervoeters meer zijn dan een lange reeks pavloviaanse conditioneringen.


Zo wisten vorsers aan de universiteit van Wenen aan te tonen dat honden jaloers kunnen zijn, weten we sinds 2011 dat ze in staat zijn om vrijgevigheid te herkennen, bleek een jaar later dat honden empathie hebben en zijn we er sinds 2013 zeker van dat ze écht van ons houden.


Verder kunnen honden onze emoties afleiden uit onze stem en zelfs onze gelaatsuitdrukking en blijken ze zelf ook gevoelens te hebben. Niet verwonderlijk, dus, dat Frankrijk sinds januari eindelijk heeft erkend dat honden ‘levende, voelende wezens’ zijn. Toch worden ze door sommige mensen in landen als Roemenië nog als wegwerpartikelen bekeken – meteen een van de redenen waarom we jullie vragen om dit onderwerp onder de aandacht te brengen van jullie lezers, kijkers en luisteraars!

 

Het probleem in Roemenië

De huidige problemen met honden in Roemenië kennen hun oorsprong in het communisme van Nicolae Ceausescu. Onder diens bewind werd er vanaf 1974 immers ingezet op ‘systematisatie’ (Sistematizarae in het Roemeens), een vorm van stadsplanning waarbij heel dorpen of zelfs steden met de grond werden gelijkgemaakt om het land te moderniseren. Jammer genoeg zorgde die praktijk meteen ook voor een groter aantal dakloze huisdieren.


In 2004 weigerde de toenmalige regering om een juridisch kader aan te nemen waarin zwerfhonden die niet opgeëist werden door hun eigenaar geëuthanaseerd zouden worden, maar anderhalf jaar geleden keerde het tij toen de Zwerfhondeneuthanasiewet werd getekend. Die heeft sindsdien al tot heel wat dierenleed geleid.

Als niemand minder dan dierenrechtenactiviste en voormalig actrice Brigitte Bardot in naam van haar Fonds voor het Welzijn en de Bescherming van Dieren twee open brieven schrijft naar de Roemeense president waarin ze praat over een ‘project van systematische uitroeiing’, weet je dat de zaak ernstig mag genomen worden.


Bardot vroeg zich bovendien af waar het geld dat de Europese Commissie naar Roemenië heeft gesluisd naartoe is en waarom de meeste van de 3,42 miljoen honden die volgens de regering zijn gevaccineerd niet meer terug te vinden zijn. ‘De honden moeten met hun leven betalen als resultaat van een corrupte leiding,’ schreef Bardot, die het moderne Roemeniê in een pennestrook vergeleek met de hel.

 

Waarom Roemenië?

Waarom we specifiek voor Roemenië hebben gekozen? Er worden immers ook honden geëuthanaseerd in België of de Verenigde Staten, toch? Wel, de reden ligt voor de hand: de Roemeense opvangcentra zijn doorgaans in erbarmelijke staat, de honden en katten die er leven, worden vaak slecht behandeld en… er wordt geen min of meer humaan spuitje gebruikt bij euthanasie. In de plaats daarvan worden honden vaak doodgeknuppeld of op een andere gruwelijke wijze om het leven gebracht. Ze worden uiteen gereten en in vuilniszakken weggebracht.


Bovendien moet je natuurlijk ergens beginnen en is het probleem in dit asiel acuut: we hebben nog welgeteld tot en met 16 maart om deze dieren te redden, daarna worden ze helaas onherroepelijk afgeslacht. Laten we dus met z’n allen mobiliseren en iets aan het probleem doen, want als deze crowdfundingcampagne slaagt, gaan we door met nieuwe initiatieven én is de kans veel groter dat onze gesprekken met de bevoegde Europese instanties vrucht zullen afwerpen. Een subsidie om ons te helpen dit soort problemen op nog veel meer plaatsen aan te pakken, zou immers welkom zijn en behoort momenteel zeker tot het rijk der mogelijkheden.

 

Het alternatief

Dat er teveel huisdieren zijn, is een feit: alleen al in de Verenigde Staten zijn er 78,2 miljoen honden en in de Europese Unie wordt het aantal op 60.847.000 geschat.


Dat slechts een kwart daarvan in een asiel of een ander opvangcentrum werd gekocht, is echter schrijnend, want veel viervoeters worden achtergelaten wanneer hun baasje hen beu is, verhuist, een nieuw lief vindt of op een andere manier zonder trouwe dierencompagnon verder wil. In Afrika is de toestand nog erger omdat honden er nauwelijks geregistreerd worden, terwijl er ook in landen als China een grote overlast is van niet-aangegeven zwerfhonden.


Zijn we dan niet verplicht om al deze honden te euthanaseren? Nee, niet noodzakelijk. Wij pleiten voor grootschalige sterilisatie- en castratieacties, sensibilisering en ‘sanctuaries’ van waaruit adoptienetwerken worden georganiseerd. Het is een veel betere oplossing die bovendien meer toekomstgericht is, aangezien ze ook beterschap beidt op lange termijn, zonder dierenleed – integendeel.


Meer info op http://www.gofundme.com/mllffc