Jan Kruijsse kweekt zeewieren in Yerseke


Tijdens onze culinaire persreis door Zeeland hielden we halt bij Zeewierkweker en handelaar Jan Kruijsse. Kruijsse kweekt roodwieren, bruinwieren, knotswieren, zeesla en visdraadwier in de  loods Piet van Oost, put 14a aan de Havendijk 37 te Yerseke.

 

Kruijsse sneed het zeewier tot nu toe met de hand. Door het met een speciaal ontwikkelde kor op te vissen, wordt hij minder afhankelijk van het weer. Zeker als het hard waait, blijft het water ook als het laag is, te hoog om het wier met de hand te kunnen snijden. En dat betekende dat Kruijsse soms tegen klanten moest zeggen dat hij niet kon leveren. Nu kan hij ook met slechter weer vissen.

 

Kruijsse heeft een speciale kor ontwikkeld, waarmee hij op het zeewier vist. ,,Het is een driehoekig stalen frame op wielen'', legt hij uit. “Daarmee rijd ik over de bodem. De kor zit ongeveer zeven centimeter van de bodem af.

Aan de voorkant zit een mes waarmee het zeewier gesneden wordt en de kor is aan de zijkanten open, zodat eventuele vissen of andere dieren die in de kor terechtkomen er weer uit kunnen komen.

 

We hebben nu drie dagen proeven gedaan en we hebben nog geen bijvangst gehad.''

Jan Kruijsse ziet dat steeds meer koks zeewier ontdekken als smaakmaker, maar ook als voedingsbron zoals eiwit. Want zeewier is heel gezond omdat het vitamines en mineralen bevat die we dagelijks nodig hebben. Hij verwacht groei en wil zijn bedrijf verder uitbouwen door ook zeewier te kweken in de Oosterschelde. Alleen stuit dat op problemen omdat de ruimte erg schaars is. Zeewier wordt net als hangcultuurmosselen gekweekt aan touwen.

 

Jan levert het zeewier aan de restaurants in de buurt. Omdat het zeewier uit de Oosterschelde slechts een vijftal dagen vers blijft, levert Jan Kruijsse dagelijks aan de restaurants.

 

Bekijk HIER alle foto's